Ve čtvrtek 13. 2. 2014 se konalo jednání Výkonného výboru a jednání na úseku NŘP. Dopolední část byla věnována problematice hodnocení PKS za rok 2013, informaci z jednání pracovních skupin (OOPP a posuzování psychické zátěže). Na programu byl také způsob vypořádání závazků u osob v insolvenci nebo s exekucí. Bylo přijato usnesení, na základě kterého obdrží dotčení členové informační dopis, kde bude uvedeno jak dále postupovat. Členové výboru podali informaci o zástupcích BOZP, kteří se budou účastnit školení a následně prověrek. Diskuse se vedla nad novou koncepcí výstrojních součástek na ústředních stavědlech (ÚS) a CDP. Zamýšlená změna systemizace v PO Pardubice byla také vyhodnocena včetně nového návrhu k řešení na místní úrovni. Diskuse nad organizačními záležitostmi ukončila jednání.

V odpoledních hodinách se předsednictvo ADP zúčastnilo jednání na úseku NŘP. Přítomni byli Ing. Nachtman, Ing. Jasenčák, PhDr. Šel a pan Andrýs (vedoucí oddělení). Obsahem jednání byly tři okruhy (dispečer v žst. Děčín, DOZ Praha Vyšehrad, odměňování zaměstnanců řízení provozu). První blok se týkal nově připravované změny v systemizaci v žst. Děčín (ÚS). Ing. Nachtman a Ing. Jasenčák předložili návrh řešení dané problematiky. Existují variantní řešení, ale je nutné k nim přistoupit v žádoucí posloupnosti. O aplikaci nové verze GTN (4.8) informoval pan Andrýs. Tato podpora by měla kvalitativně vylepšit práci výpravčích, neboť eliminuje částečné nedostatky minulých verzí. Druhá část jednání byla věnována projektu „DOZ Praha Vyšehrad – Praha Smíchov“, kde jsme v diskusi uplatnili věcné argumenty k projektové dokumentaci. Změna v systemizaci, která bude vyvolána racionalizační akcí a zavedením dálkového řízení bude následně projednávána na místní úrovni. Není předpoklad propouštění zaměstnanců, ale dojde pouze ke změně pracoviště. U profesí signalista je uvažováno o rekvalifikaci, pokud zaměstnanci projeví zájem. Jako slabinu projektu lze považovat pouze ohřev výměn (alespoň v kritických vlakových cestách), který nebude realizován, což v tak frekventovaném úseku není ideální řešení.

Poslední blok jednání se věnoval problematice odměňování zaměstnanců řízení provozu v exponovaných uzlech. Obě strany se shodly, že je snahou nalézt optimální řešení, které splní daná kritéria. V potaz je nutné vzít i časovou rezervu, která byla k dispozici. V závazku generálního ředitele, managementu i OC je datum účinnosti k 1. 4. 2014. V závěru se hovořilo o kvalitativním vylepšení dopravního školení, pilotním projektu on-line dopravy, či o ověřování znalostí na podzim roku 2014.